>

Cuketa je OK! Ale prečo?

Cuketa je OK! Ale prečo?

Ketodiet má svoje jasne stanovené pravidlá, ktoré sú naozaj prísne. Jedným z nich je to, že musíte jesť strašne veľa zeleniny. Vo všeobecnosti sa odporúča, až takmer kilogram čerstvej zeleniny za deň. dôležité je však najmä to, aby ste jedli tú správnu zeleninu. Nie všetka, je totiž povolená.Zelená cuketa rozkrojená na polovicu položená na zelenej tráve.jpg

Od prvej po poslednú, sa to mení
Zoznam povolenej zeleniny sa mení v priebehu diéty. V prvej fáze, je zoznam najkratší. Logicky, v druhej sa rozšíri a v tretej už môžete jesť, v podstate, všetku zeleninu, ktorá existuje. Niektoré druhy, ako je napríklad cvikla alebo kukurica, sú aj ku koncu diéty povolené len v obmedzenom množstve.

Prečo nemôžete jesť všetku zeleninu?
Odpoveď je jednoduchá. Aj zelenina je plná cukrov. Tak napríklad taká cvikla alebo mrkva, sú vyslovene sacharidové bomby. O kukurici ani nehovoriac. Nie nadarmo, sa kukurica volá „cukrová“. Dôvod, prečo nie je povolená všetka zelenina je teda ten, že niektoré jej druhy obsahujú veľmi veľa cukru.

Na ktorú, si dať naozaj pozor
Extrémne „nebezpečné“ druhy zeleniny, sú hlavne cvikla, tekvica, mrkva, kukurica a cukrový hrášok. Nejaký ten cukor sa nachádza aj v tejto zelenine:

  1. Zeler
  2. Petržlen
  3. Paradajky
  4. Pór
  5. Cibuľa
  6. Kaleráb
  7. Paprika
  8. Avokádo (áno, aj avokádo patrí medzi zeleninu, nie ovocie)

Oranžová cuketa vyrezaná na halloween v tmavom lese.jpg
Nebezpečné je aj ovocie
Ovocie je, v podstate, zakázané počas celého trvania diéty. Zopár kúskov je povolených až v tretej fáze, no ak to nie je nutné, mali by ste sa mu skôr vyhýbať. Aj keď je ovocie zdravé, plné vitamínov, minerálov a vlákniny, ide zároveň o poriadnu sacharidovú nálož. Medzi ovocie, ktoré je, ako – tak, zvládnuteľné, patria hlavne citrusy, ktoré majú o čosi menej cukru. Aj citrusy, sú povolené až ku koncu diéty, takže si to nimi nepokazte už v prvej fáze. Povolená, je v podstate iba citrónová šťava, ktorá vášmu telu zároveň dodá dostatok vitamínov, najmä veľmi potrebného Céčka.

Published by