>

Ktorá diéta je ideálna práve pre Vás? To nie je tak úplne jasné

Ktorá diéta je ideálna práve pre Vás? To nie je tak úplne jasné

Ako je to vlastne so zdravým stravovaním a diétami? Každý si pod tým môže predstaviť niečo iné. Niektoré praktiky môžu byť extrémne a neúčinné, takisto nezdravé, iné naopak môžu mať istú logiku a relatívne správny smer. Aj napriek tomu na túto tému stále neexistuje priama odpoveď, ktorá by vyhovela úplne každému a bola tak aj pre každého rovnako efektívna. Takisto treba brať do úvahy odlišný metabolizmus, vek, pohlavie, ako aj to, či niekto bojuje s obezitou, má iba pár kíl nadváhu, či je štíhly a snaží sa len zostať fit.

Banány, meter, zdravé stravovanie, diéta.jpg

  • Aby sme sa však predsa len nejakou cestou vybrali tak diéta, ktorá sa vyhýba extrémom by mala zahŕňať kvalitnú stravu zloženú zo zdravých živín potrebných pre naše telo a znížiť príjem toho nepotrebného či škodlivého.

Čiže je nutné dať si pozor na neoverené a inak zvláštne diéty, ktoré tieto živiny zakazujú, čo môže mať za následok stratu energie, oslabenie svalstva, pocity malátnosti a v najhoršom prípade zdravotný kolaps. V prípade, že konzumovať odmietame, vravíme o tendencii vzniku psychickej poruchy typu anorexia či bulímia. Pravidelné stravovanie s dostatkom potrebných živín je základom každej zdravej a efektívnej diéty.

Muž so zákuskom, mladý, jesť.jpg

Skúsme sa preto pozrieť na možné riešenie, akým môže byť ketogenna dieta typická pravidelným prísunom bielkovín, respektíve proteínov a naopak znižovaním príjmu sacharidov.
Príjem bielkovín (proteínov) je dôležitý, aby naše svalstvo zostalo nepoškodené, čo viac, aby bolo v tej najlepšej kondícii. Vyhneme sa tým fyzickej slabosti a máme dostatok síl na pravidelný pohyb, ale takisto posilníme náš metabolizmus. Metabolizmus zohráva prioritnú úlohu pri spaľovaní tukov, ktorých spaľovanie bude o to efektívnejšie, čím bude v telo menej cukrov, respektíve sacharidov. Metabolizmus si následne za zdroj spaľovania určí uložené tuky a nastane proces známy ako ketóza.

Published by